Ózon sterilizálás
A gáz halmazállapotú ózon O3, egy három oxigénatomból álló instabil molekula.
Az ózon és az oxigén egymás allotróp módosulatai.
Az ózon szúrós szagú, mérgező gáz.
Az egyik legerősebb oxidálószer!!!!
Instabil, normál körülmények között nem tárolható, közönséges oxigénmolekulára (O2) és egyatomos, rendkívül reagens, úgynevezett nascensz oxigénre bomlik.
Ha oxidálható anyagokkal érintkezik, a bomlás, már alacsony hőmérsékleten is robbanásszerű!
Az ózonnak nagyon erős fertőtlenítő hatása van.
Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag.
1g ózon reakciókészsége 3.7 kg klórénak felel meg, azaz az ózon 3700-szor erősebb fertőtlenítő hatással bír, mint a klór !!!.
Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például
akkor egyszerűen oxidálja, azaz elégeti, megsemmisíti azt.
Az oxidálás után a levegőben maradó ózon rövid idő alatt (hőmérséklettől és koncentrációtól függően, percek vagy órák alatt) visszaalakul normál oxigénné.
Így az egyik legerősebb oxidáló anyag itt a Földön, ami sokkal hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór vagy más erre a célra alkalmas anyagok!!!
Az ózon a természetben, könnyen termelődik villámlás hatására, a nagy viharok alatt. Ez az, amit érzünk, a "friss, tiszta illat”, a vihar után.
A fertőtlenítés az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel szemben előfordulhat.
Az ózon működésének lényege, hogy
Az ózonnal való fertőtlenítés, sterilizálás teljesen vegyszer, és más adalékanyagok felhasználása nélkül történik!!!
Az ózonos sterilitási eljárás során, nagyon magas koncentrációjú gázhalmazállapotú ózon állítunk elő.
A gáz kitölti a teljes teret, bejut még a legeldugottabb részekre is.
A rendkívül erős oxidáló hatású ózon, elpusztítja a helyiségben lévő baktériumokat, vírusokat, a penészt, és a szagokat.
Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel végzett fertőtlenítéskor.
Az ózon annyira agresszív anyag, hogy a kezelés előtt minden élőlényt, legyen az ember, állat, vagy növény el kell távolítani a helyiségből.
Az oxidációra érzékeny anyagokat (pl. ezüst) takarással védeni kell vagy a kezelés időtartamára, a helyiségből ki kell vinni.
A tisztítási folyamat, a gép nagy teljesítményének köszönhetően, nagyon rövid ideig tart.
Egy 20-25 négyzetméteres szoba esetén 15-30 perc szükséges.
Érdekességek az ózonról
A 19. században az emberek el kezdték hasznosítani az ózont fertőtlenítésre, vízkezelésre, gyógyításra, tisztításra, a táplálék frissen tartására.
Száz év leforgása alatt pedig az emberek ózonhoz való kapcsolata és hozzáállása jelentősen megváltozott, és annak használata széles körben elterjedt.
1902-ben Németországban hozták létre az első olyan gyárat, amely a víz ózonnal történő fertőtlenítésére és tisztítására szakosodott.
Azóta már több száz gyár nyitotta meg kapuit és vált népszerűvé a víz ózonos tisztítása és fertőtlenítése.
Kiderült, hogy az ózonnal kezelt víz íze és állapota sokkal jobb, mint a hagyományos csapvízé.
1904-ben ugyancsak elterjedté válik az ózon használata a tej, hús, sajt és fehérjét tartalmazó táplálékok frissen tartására.
Ugyancsak igénybe vették az ózon jótékony hatását a világháború idején az emberek fizikoterápiájához, valamint később a sportolók izomzatának fejlesztéséhez és növeléséhez.
A modern világban, pedig egyre népszerűvé válik az ózon a fodrászatban, a légfrissítésben vagy akár a zuhanyzással kapcsolatban is.
A sterilizálóban előállított Ózon képes elpusztítani a felsorolt baktériumokat, gombákat, vírusokat, stb.
Achromobacter butyri NCI-9404 Aeromonas harveyi NC-2 Aeromonas salmonicida NC-1102 Bacillus anthracis Bacillus cereus B. coagulans Bacillus globigii Bacillus licheniformis Bacillus megatherium sp. Bacillus paratyphosus B. prodigiosus Bacillus subtilis B. stearothermophilus Clostridium botulinum C. sporogenes Clostridium tetoni Cryptosporidium Coliphage Corynebacterium diphthriae Eberthella typhosa Endamoeba histolica Escherichia coli Escherichia coli Flavorbacterium SP A-3 Leptospira canicola Listeria Micrococcus candidus Micrococcus caseolyticus KM-15 Micrococcus spharaeroides Mycobacterium leprae Mycobacterium tuberculosis Neisseria catarrhalis Phytomonas tumefaciens Proteus vulgaris Pseudomonas aeruginosa Pseudomonas fluorscens (bioflims) Pseudomonas putida Salmonella choleraesuis Salmonella enteritidis Salmonella typhimurium Salmonella typhosa Salmonella paratyphi Sarcina lutea Seratia marcescens Shigella dysenteriae Shigella flexnaria Shigella paradysenteriae Spirllum rubrum Staphylococcus albus Staphylococcus aureus Streptococcus 'C' Streptococcus faecalis Streptococcus hemolyticus Streptococcus lactis Streptococcus salivarius Streptococcus viridans Torula rubra Vibrio alginolyticus & angwillarum
Vírusok
Adenovirus (type 7a) Bacteriophage (E.coli) Coxackie A9, B3, & B5 Cryptosporidium Echovirus 1, 5, 12, &29 Encephalomyocarditis Hepatitis A HIV GD V11 Vírus Onfectious hepatitis Influenza Legionella pneumophila Polio virus (Poliomyelitus) 1, 2 & 3 Rotavirus Tobacco mosaic Vesicular Stomatitis
Egysejtű paraziták
Cryptosporidium parvum Giardia lamblia Giardia muris
Élesztõgombák
Baker's yeast Candida albicans-all forms Common yeast cake saccharomyces cerevisiae saccharomyces ellipsoideus saccharomyces sp. Protozoák Paramecium Nematode eggs Chlorella vulgaris (Algae) All Pathogenic and Non-pathogenic forms of Protozoa Algák Chlorella vulgaris Thamnidium Trichoderma viride Verticillium albo-atrum Verticillium dahliae Patogén gombák Alternaria solani Botrytis cinerea Fusarium oxysporum Monilinia fruiticola Monilinia laxa Pythium ultimum Phytophthora erythroseptica Phytophthora parasitica Rhizoctonia solani Rhizopus stolonifera Sclerotium rolfsii Sclerotinia sclerotiorum.